Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2011

Πνευματικότητα: Η μεγάλη απόδραση

Ο τρόπος ζωής που έχουμε υιοθετήσει μας έχει απομακρύνει από τις πνευματικές μας ρίζες και κυρίως από το φυσικό μας χώρο που δεν είναι άλλος από την Φύση και το περιβάλλον. Οι ιστορίες της γιαγιάς και της προγιαγιάς μας, "ο παλιός τρόπος σκέψης" έχει πλέον χαθεί ή στην καλύτερη περίπτωση έχει ατονίσει. Ζούμε στριμωγμένοι στο τσιμέντο, κρεμόμαστε από μία τηλεόραση και μας προβληματίζει μόνο η οικονομική μας κατάσταση, συχνά όχι μόνο σε βιοποριστικό επίπεδο (που αυτό είναι λογικό), αλλά σε βαθμό καταναλωτικής εξάρτησης εφόσον πλέον τα υλικά αγαθά μας προσδιορίζουν ώς μέλη ενός κοινωνικού συνόλου.
Όσοι από εμάς πιστεύουμε στον πνευματικό κόσμο, στην δύναμη της ψυχής και του νου, στην ενέργεια που μας περιβάλλει, θεωρούμαστε τρελοί, τσαρλατάνοι, μάγοι (με την αφοριστική έννοια), ή στην καλύτερη περίπτωση απλά εκκεντρικοί. Στην πραγματικότητα
η ίδια η ιστορία κάθε τόπου στον πλανήτη μας διδάσκει ότι κάποτε ο άνθρωπος υπήρξε ένα  χαρισματικό πλάσμα, απόλυτα εναρμονισμένο με το περιβάλλον του. Αφουγκραζόταν την φύση γύρω του και ζούσε σύμφωνα με τους κύκλους των εποχών. Βρισκόταν κοντά στην ουσία του πνεύματος και της ενέργειας που ονομάζουμε Θεό, ανεξάρτητα από θρησκευτικά δόγματα και πρακτικές. Το ξεμάτιασμα της γιαγιάς ( που πάντα έπιανε από κοντά ή μακριά), τα φυλαχτά και τα θεραπευτικά σκευάσματα από βότανα, η δύναμη των λίθων για γονιμότητα, θεραπεία ή προστασία, η ενέργεια που εξαπολύεται όταν ανάβεις ένα κερί στο σκοτάδι, η προσευχή χωρίς δόγμα και τυπικό, όλα αυτά απογυμνώθηκαν από την σημασία και την αξία τους και υποβιβάστηκαν σε πρακτικές αμόρφωτων και αφελών ανθρώπων. Κι αυτό έγινε μεθοδικά, με μοναδικό στόχο να απομακρυνθεί ο άνθρωπος από ότι πραγματικά του έδινε δύναμη, ώστε να μπορεί να χειραγωγηθεί ευκολότερα και να κλείνει τον κύκλο της ζωής του χωρίς απρόοπτα, χωρίς να ταράζει τα νερά του προκαθορισμένου σκηνικού στο οποίο ζει.
Η αλήθεια όμως υπάρχει και ζει μέσα μας. Είναι συνυφασμένη με την ανθρώπινη φύση μας. Αρκεί να δούμε με τα μάτια της ψυχής και όχι της σύγχρονης λογικής. Αρκεί να δεχτούμε ότι υπάρχουν τεράστιες γκρίζες ζώνες που η επιστήμη όχι απλά δεν μπορεί να αγγίξει και να αναλύσει, αλλά ταυτόχρονα τις χρωματίζει και ως αρνητικές. Το θέμα της ψυχής, το ζήτημα της τεράστιας δύναμης που κρύβει ο ελάχιστα εκμεταλλευόμενος ανθρώπινος νους, δεν μπορούν να μετρηθούν απλά με ηλεκτρόδια και αισθητήρες, δεν μπορούν καν να εντοπιστούν, πόσο μάλλον να εξηγηθούν. Ας κοιτάξουμε λοιπόν λίγο μέσα μας, ας δούμε τον εαυτό μας λίγο διαφορετικά. Αν σταθούμε λίγα λεπτά ακίνητοι μέσα στην ζούγκλα που ζούμε, θα μπορέσουμε να νιώσουμε φευγαλέα λίγη από την ενέργεια που μας περιβάλλει και από την οποία είμαστε και εμείς φτιαγμένοι.

Εύχομαι σε όλους τις καλύτερες γιορτές, γεμάτες υγεία, αγάπη και λατρεμένα πρόσωπα. Να είστε όλοι ευλογημένοι. Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου